top of page

EN ENDE PÅ KRIGEN!

75-ÅRET FOR DANMARKS BEFRIELSE 1945

NYT FOREDRAG FRA PLANSCAPE

Mens resten af Danmark stadig fejrede freden, blev 11 tyske marinesoldater i morgengryet den 10. maj 1945 ført ind foran en tysk henrettelses-kommando i gården på Sønderborg Kaserne. De var aftenen forinden blevet dømt til døden af en tysk militær standret for mytteri mod deres skibschef. Men hvad var der sket? Hvordan var denne umulige situation opstået, når freden burde være brudt ud?

Den 5. maj brød freden ud. Efter fem års besættelse blev Danmark endeligt frit. Men befrielsen kom ikke fra den ene dag til den anden; det tager tid at stoppe en verdenskrig, og med 60.000 bevæbnede frihedskæmpere, 200.000 tyske soldater og 250.000 tyske flygtninge i landet, krævede situationen stadig behændighed og samarbejde mellem de tidligere fjender.

I sit foredrag giver Thomas Tram Pedersen et indblik i de både glædelig og forvirrede dage omkring Befrielsen og giver en stribe hidtil ukendte eksempler på spændet mellem krig og fred, mellem sejr og nederlag, mellem håb og opgivelse, da Danmark atter blev frit.

Tysk soldat på vej hjem mod en ukendt skæbne
Tyske soldater forlader København
Tyske soldater kontrolleres af danske grænseendarmer
På vej hjem

PLANSCAPE OG BEFRIELSEN

Thomas Tram Pedersen er uddannet historiker og har været mange år i museumsverdenen; blandt andet på Tøjhusmuseet og på Koldkrigsmuseum Stevnsfort og har formidlet historie i foredrag, på TV og i udstillinger.

Han har i mange år forsket i Befrielsen og afslutningen af 2. Verdenskrig og har blandt undersøgt, hvad der blev af de mange tyske tropper, da krigen sluttede gennem arkiver og gennem samtaler med nogle af de, der oplevede det. 

Ét af de vidner til Befrielsen, som Thomas Tram Pedersen har ført lange samtaler med, var den tyske Nobelpris-nominerede i litteratur, Siegfried Lenz, som selv oplevede krigsafslutningen som tysk soldat i Sønderborg og var på kasernen den morgen, hvor 11 soldater blev hentrettet. Det var en begivenhed, der ændrede ham og hans forfatterskab for evigt.

To tyske politifolk og en tysk pilot snakker med danske frihedskæmpere, mens et par danske børn lytter med. Foto: Nationalmuseet

FOREDRAGET: EN ENDE PÅ KRIGEN!

Titel:

EN ENDE PÅ KRIGEN. Billeder fra dengang Danmark blev frit

Målgruppe:

Biblioteker, foreninger, gymnasier og alle med interesse for historie

Form:

Foredrag med masser af billeder og eksempler.

Der kan indlægges lokale eksempler fra ethvert sted i landet.

Varighed:

1 1/2 time med efterfølgende mulighed for spørgsmål.

Pris:

3.500 kr. Prisen omfatter kørsel på Fyn og i Sønderjylland

KONTAKT

PLANSCAPE

FÅ ET TILBUD

Kontakt os for en uforpligtende snak om, hvor PlanScape kan hjælpe din virksomhed eller få et tilbud på konkrete opgaver.

Læs mere om priser og aftaler

Email: info@planscape.dk
Tel:  +45 22 99 90 45

CVR38-25-92-53

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vi kontakter dig, kan du bruge formularen.

Tak for din mail! Vi svarer hurtigst muligt.

bottom of page