top of page

DANSKERNE I DEN KOLDE KRIG

DANSKERNE I DEN KOLDE KRIG

Thomas Tram Pedersen skriver for Gyldendal en bog om, hvordan vi som danskere oplevede og blev påvirkede af den Kolde Krig. I tilknytning til bogen tilbydes et helt nyt foredrag, der fortæller historien om Danmark i den Kolde Krig med udgangspunkt i helt lokale historie, som du godt kan huske, men slet ikke kender.

Thomas Tram Pedersen er uddannet historiker og har gennem 20 år arbejdet med at udforske, bevare og formidle Den Kolde Krig til offentligheden; blandt andet som leder af Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Opgavetype:

Bog, foredrag og film

Kunde:

Private venture

Periode:

Logo
2018-2025

Samarbejdspartnere:

Gyldendals Forlag
Baggrunden

EN HISTORIE DU GODT KAN HUSKE - MEN SLET IKKE KENDER

Et dumpt dobbelt-brag brød stilheden midt i en samfundsfagstime om sukkerrørsproduktionen på Cuba. Umiddelbart efter lød endnu et dobbelt-brag. Ingen i 9B på Sønderskovsskolen i Sønderborg tog notits af bragene denne forårsdag i 1983, for alle genkendte den familiære lyd af to jetfly, der brød gennem lydmuren i lav højde. Og selvom den konstante trussel om en Tredje Verdenskrig hang som mørk sky over en tryg barndom i velfærds-Danmark under Den Kolde Krig, forbandt ingen overlydsbragene med krigstruslen. Det høje militære beredskab var bare en del af hverdagen over hele Danmark og for alle danskere, som det var det i resten af Europa.

Hvad hverken elever eller lærere på Sønderskovsskolen vidste var, at bragene stammede fra to amerikanske jagerbombere, der startede fra flybasen i Eggebek mindre end 50 km væk, lastet med skarpe atomvåben. Rutineflyvning med retning østpå midt i én af de mest højspændte perioder i konflikten mellem øst og vest, som på dette tidspunkt havde varet mere en én generation, og som kunne eksplodere med minuts varsel. I Danmark var vi klar til en krig og brugte enorme samfundsressourcer på at opbygge et militært og civilt beredskab til, hvis konflikten skulle udvikle sig til en krig.

”Den Kolde Krig og danskerne” fortæller historien om, hvordan Danmark og danskerne tog del i konflikten mellem øst og vest i tiden 1945-91. Og her var danskerne ikke bare ofre for konflikten mellem supermagterne Sovjetunionen og USA; men vi var aktive deltagere som værnepligtige eller krigsmodstandere, som vælgere og som skatteydere i en helt grundlæggende ideologisk konflikt, der handlede om, hvordan det moderne samfund skulle indrettes.

Enhver dansker uanset køn, alder og politisk overbevisning tog del i denne konflikt – mere eller mindre bevidst. Den Kolde Krigs evige krigstrussel sneg sig ind i danskernes hverdag og blev en fast undertone, mens vi byggede parcelhuse, spillede badminton, fik egen bil og blev velfærdsborgere.
Krigen kom aldrig, men den var tættere på, end de fleste var bevidste om. ”Den Kolde Krig og danskerne” giver en lang række eksempler på, hvordan vi i Danmark ubemærket forberedte os på det værst tænkelige. Det er en del af vores historie, som vi egentlig godt kan huske, men slet ikke kender.

PlanScapes opgaver 

PLANSCAPE OG DEN KOLDE KRIG

Thomas Tram Pedersen er uddannet historiker og har gennem 20 år arbejdet med at udforske, bevare og formidle Den Kolde Krig til offentligheden; blandt andet som leder af Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Han har særligt arbejdet med at sikre de mest markante bygningsværker fra Den Kolde Krig og de mange historier der knytter sig til dem for eftertiden, så denne vigtige del af vores fælles kulturarv ikke går tabt.

Thomas Tram Pedersen skriver for Gyldendal en bog om, hvordan vi som danskere oplevede og blev påvirkede af den Kolde Krig. I tilknytning til bogen tilbydes et helt nyt foredrag, der fortæller historien om Danmark i den Kolde Krig med udgangspunkt i helt lokale historie, som du godt kan huske, men slet ikke kender.

bottom of page