top of page

KALKMALERIER I OLDE HANSA

KALKMALERIER I OLDE HANSA

Som en lille specialopgave har PlanScape researchet og rådgivet den verdensberømte middelalder-restaurant Olde Hanse i Tallinn om udsmykning af restauranten med kalkmalerier.

Opgavetype:

Rådgivning og research

Kunde:

Olde Hansa Tallinn

Periode:

Logo
2019

Samarbejdspartnere:

Eneopgave
Baggrunden

Midt i Tallinns middelalderlige bykerne ligger en helt særlig restaurant. I løbet af de sidste 25 år er restauranten Olde Hansa blevet verdenskendt som en meget gennemført middelalderrestaurant. På restaurantens menukort leder man forgæves efter kaffe og cola, som ikke fandtes i middelalderen. Til gengæld kan man få kål i alle afskygninger, og stedet er blevet kendt for sine bjørnefrikadeller, som faktisk er bjørnekød.

Folkene bag Olde Hansa lægger meget energi i at gøre oplevelsen så autentisk, som det overhovedet lader sig gøre. Dette gælder i forhold til maden, hvor husets chefkok forsker i gamle opskrifter og forsøger at gendanne retter fra slutningen af 1400-tallet.

Det gælder også i forhold til indretningen af restauranten, der har til huse i én af Tallinns mange gamle købmandsgårde fra netop slutningen af 1400-tallet. Her er inventaret kopieret efter middelalderlige forbilleder, tallerkener og bestik er af træ, og der er ingen elektrisk lys.

Olde Hansa er én af Tallinns mest besøgte attraktioner med mere end 300.000 restaurantgæster hvert år og gæster, som rejser til fra hele verden for at prøve netop denne oplevelse.

PlanScapes opgaver 

Olde Hansa har netop gennemgået en større renovering, da de mange gæster slider på inventaret i den populære restaurant. I forbindelse med renoveringen har Olde Hansa haft et ønske om at få genskabt en middelalder-lig udsmykning på en del af væggene, der understreger restaurantens tema og husets autentiske historie. Olde Hansa bad derfor PlanScape om hjælp til denne opgave.

PlanScape har derfor gennemført en omfattende research af udsmykningen af middelalderlige købmandsgårde for at finde passende mønstre og motiver fra den rigtige periode. Da huset oprindeligt blev udsmykket med kalkmalerier tilbage i 12-1300-tallet, var Estland på danske hænder, og en stor del af inspirationen kom derfor fra danske kunstnere. PlanScape har derfor fundet tidstypiske motiver og udsmykninger i blandt andet den danske kirke i Poïde på øen Saaremaa, som på det tidspunkt var dansk, og naturligvis i kirkerne på Møn, som er smukt dekoreret med kalkmalerier.

På grundlag af PlanScapes research har estiske kunsthåndværkere udført malerierne med autentiske materialer og teknikker, så restauranten nu står smukt dekoreret og med klare referencer til den danske tid i Estland.

bottom of page