top of page

DEN KOLDE KRIG OG DANSKERNE

PlanScapes Thomas Tram Pedersen skriver for Gyldendal en helt ny bog om, hvordan vi som danskere oplevede Den Kolde Krig

EN HISTORIE DU GODT KAN HUSKE - MEN SLET IKKE KENDER

 

Et dumpt dobbelt-brag brød stilheden midt i en samfundsfagstime om sukkerrørsproduktionen på Cuba. Umiddelbart efter lød endnu et dobbelt-brag. Ingen i 9B på Sønderskovsskolen i Sønderborg tog notits af bragene denne forårsdag i 1983, for alle genkendte den familiære lyd af to jetfly, der brød gennem lydmuren i lav højde. Og selvom den konstante trussel om en Tredje Verdenskrig hang som mørk sky over en tryg barndom i velfærds-Danmark under Den Kolde Krig, forbandt ingen overlydsbragene med krigstruslen. Det høje militære beredskab var bare en del af hverdagen over hele Danmark og for alle danskere, som det var det i resten af Europa.

 

Hvad hverken elever eller lærere på Sønderskovsskolen vidste var, at bragene stammede fra to amerikanske jagerbombere, der startede fra flybasen i Eggebek mindre end 50 km væk, lastet med skarpe atomvåben. Rutineflyvning med retning østpå midt i én af de mest højspændte perioder i konflikten mellem øst og vest, som på dette tidspunkt havde varet mere en én generation, og som kunne eksplodere med minuts varsel. I Danmark var vi klar til en krig og brugte enorme samfundsressourcer på at opbygge et militært og civilt beredskab til, hvis konflikten skulle udvikle sig til en krig.

 

”Den Kolde Krig og danskerne” fortæller historien om, hvordan Danmark og danskerne tog del i konflikten mellem øst og vest i tiden 1945-91. Og her var danskerne ikke bare ofre for konflikten mellem supermagterne Sovjetunionen og USA; men vi var aktive deltagere som værnepligtige eller krigsmodstandere, som vælgere og som skatteydere i en helt grundlæggende ideologisk konflikt, der handlede om, hvordan det moderne samfund skulle indrettes.

 

Enhver dansker uanset køn, alder og politisk overbevisning tog del i denne konflikt – mere eller mindre bevidst. Den Kolde Krigs evige krigstrussel sneg sig ind i danskernes hverdag og blev en fast undertone, mens vi byggede parcelhuse, spillede badminton, fik egen bil og blev velfærdsborgere.

Krigen kom aldrig, men den var tættere på, end de fleste var bevidste om. ”Den Kolde Krig og danskerne” giver en lang række eksempler på, hvordan vi i Danmark ubemærket forberedte os på det værst tænkelige. Det er en del af vores historie, som vi egentlig godt kan huske, men slet ikke kender.

TTP_DenKoldeKrigOgDanskerne_Forside-kopi
gydendal.png

PLANSCAPE OG DEN KOLDE KRIG

 

Thomas Tram Pedersen er uddannet historiker og har gennem 20 år arbejdet med at udforske, bevare og formidle Den Kolde Krig til offentligheden; blandt andet som leder af Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Han har særligt arbejdet med at sikre de mest markante bygningsværker fra Den Kolde Krig og de mange historier der knytter sig til dem for eftertiden, så denne vigtige del af vores fælles kulturarv ikke går tabt.

file.jpeg

KONTAKT

PLANSCAPE

FÅ ET TILBUD

Kontakt os for en uforpligtende snak om, hvor PlanScape kan hjælpe din virksomhed eller få et tilbud på konkrete opgaver.

Læs mere om priser og aftaler

Email: info@planscape.dk
Tel:  +45 22 99 90 45

CVR38-25-92-53

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vi kontakter dig, kan du bruge formularen.

Tak for din mail! Vi svarer hurtigst muligt.

contact
bottom of page