top of page

FEJRINGEN AF 

DANNEBROG

800 ÅR

PlanScape har gennem flere år deltaget i tilrettelæggelsen og i gennemførelsen af den store markering af Dannebrogs 800-års jubilæum

PLANSCAPE OG JUBILÆET

Gennem næsten tre år har PlanScapes Thomas Tram Pedersen deltaget i forberedelsen af Dannebrogs 800-års jubilæum i 2019 - først som leder af Danmarks Borgcenter og siden som rådgiver for den estiske ambassade i København og den danske ambassade i Tallinn samt for en række af de aktører, som har været med til at markere jubilæet.

At skulle markere jubilæet for ét lands besættelse af et andet i det tidligere besatte land er en delikat øvelse, hvor det er afgørende at finde nogle fællesnævnere. PlanScape har gennem hele processen rådgivet omkring at finde passende markeringer.

Løsningen blev at markere 800-året for Dannebrog sammen med 800-året for Tallinns (Taani Liinn - Dansker byen) grundlæggelse og 100-året for Estlands selvstændighed. Samtidig har der ikke været tale om den danske tilstedeværelse i Estland som en besættelse - men som indledningen af kontakter, som har holdt sig frem til idag. Som en del af dette, har PlanScape forfattet de officielle tekster, som er anvendt af de to lande i kommunikationen af jubilæerne.

PlanScape deltog i dele af det officielle program og løste samtidig en række uddannelses-opgaver for en gruppe af frivillige danske og estiske forretningsmænd, som hjalp til under arrangementerne.

Dannebrog_logo_5cm_print_color.jpg
44074987_336625070443710_698543730531395
Thomas x 2 kopi-kopi.jpeg
Dannebrog Celebrations Volunteers_2019[1
20190615_140850537_iOS-kopi.jpg

PLANSCAPE OG FLAGET

Allerede tidligt i processen med at tilrettelægge den officielle markring af Dannebrogs jubilæum i Tallinn og Vordingborg stod det fast, at der skulle én eller anden form for rituel handling til at lave markeringen. Der var af gode grunde ikke nogen rød snor at klippe over, så der måtte findes noget andet, som HM Dronningen kunne udføre som dén officielle handling.

 

Thomas Tram Pedersen havde på det tidspunkt ansvaret for hele arrangementet og fremsatte den idé, at der naturligvis måtte et officielt flag til. Her var udfordringen naturligvis, at det oprindelige Dannebrog, der faldt ned fra himlen i Estland i 1219, ikke længere findes. Ifølge legenden blev det oprindelige Dannebrog erobret flere gange i Danmarks krige med Hansestæderne og i Ditmarsken i 1500-tallet. Dette flag skal være blevet ophængt i Marienkirche i Lübeck som et krigstrofæ. Postkort fra århundredeskiftet viser da også et meget gammelt Dannebrog hænge under loftet i kirken. Dette flag gik dog tabt sammen med næsten alt andet i kirken, da Marienkirche blev ødelagt og udbrændte under et britisk luftangreb i 1942.

 

Der måtte altså et nyt flag til, som HM Dronningen officielt kunne indvie som en erstatning for det oprindelige Dannebrog.

 

Allerede i juni 2017 havde Thomas Tram Pedersen en lang drøftelse af idéen med HM Dronningen under et besøg i Vordingborg. Her trak Dronningen straks papir og blyant frem af sin taske og begyndte at skitsere et nyt flag. Idéen var født og skulle nu omsættes i praksis. PlanScapes Thomas Tram Pedersen har været med i hele denne proces.

 

Det rekonstruerede Dannebrog har form af en middelalderlig rytterfane med fire haler, som de var almindelige på dette tidspunkt. Selve fanedugen er vævet af en estisk kunstner.

 

Der blev fremstillet to officielle faner; én blev indviet af HM Dronningen i Tallinn og kan ses på byens fæstningsmuseum, Kiek in de Kök. Den anden blev indviet af HKH Kronprins Frederik og kan ses på Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

overdragelseflag.png

Vordingborgs viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen, overdrager det genskabte flag til HM Dronningen, som straks gav det videre til direktøren for Tallinns Bymuseum, Toomas Abilene.

flaget.png

KONTAKT

PLANSCAPE

FÅ ET TILBUD

Kontakt os for en uforpligtende snak om, hvor PlanScape kan hjælpe din virksomhed eller få et tilbud på konkrete opgaver.

Læs mere om priser og aftaler

Email: info@planscape.dk
Tel:  +45 22 99 90 45

CVR38-25-92-53

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vi kontakter dig, kan du bruge formularen.

Tak for din mail! Vi svarer hurtigst muligt.

bottom of page