MULIGHEDSPLAN FOR SORNFELLI

MULIGHEDSPLAN FOR SORNFELLI

PlanScape har udarbejdet en potentiale- og mulighedsplan for den fremtidige udvikling af den tidligere radarstation på bjerget Sornfelli på Færøerne for Landsverk.

Planen danner nu ramme for PlanScapes forsættelse af projektet med udvikling og aktivering af området som antennestation, besøgssted og base for en bæredygtig turisme på Færøerne i tæt samarbejde med Landsverk og Visit Tòrshavn.

Opgavetype:

Udarbejdelse af en potentiale- og mulighedsplan

Kunde:

Landsverk

Periode:

Logo
2019-2020

Samarbejdspartnere:

Tjódskjalasavnid, Tjódsavnid, Visit Faroes
Baggrunden

På ét af Færøernes højeste fjelde; det 749m høje Sornfelli nord for Tórshavn, ligger en tidligere radarstation, som nu skal have et nyt liv. Radarstationen blev etableret af Flyvevåbnet i samarbejde med NATO og USA i 1960 og var i funktion helt frem til 2007. Siden har en stor del af den ligget hen og ventet på en ny anvendelse.

Myndigheden Landsverk, der står for offentlige bygninger og infrastruktur på Færøerne bad i december 2019 PlanScape udarbejde en udviklingsplan for området. Planen omfatter en redegørelse for områdets bevaringsværdier, dets potentialer og hvilke aktører, der kan inddrages i den fremtidige anvendelse.

Mulighedsplanen skal i de kommende år danne grundlag for Sornfelli, der dels skal sikre stedets helt unikke historiske værdier og samtidig blive et identitetsmæssigt, økonomisk og turismemæssigt bæredygtigt aktivt for Færøerne og for alle, der fremover besøger stedet.

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4
PlanScapes opgaver 

Anlægget på Sornfelli rummer mange potentialer for fremtiden. Anlægget byder sig ikke kun til som en unik ramme til at formidle en vigtig periode i verdenshistorien som museum eller historisk oplevelsescenter. Det vil også være muligt at etablere en base for en helt enestående oplevelse af Færøernes fantastiske natur. Endeligt er stedet naturligvis oplagt til det formål, som det oprindeligt blev etableret til; kontrol med flytrafikken i et væsentligt område med masser af civile flyvninger og til kommunikation mellem Europa og Nordamerika.

PlanScapes mulighedsplan peger på de potentialer, som stedet besidder, og hvordan man bedst udvikler dem i respekt for stedet i samarbejde med både offentlige og private aktører.

PlanScapes mulighedsplan omfatter blandt andet en omfattende historisk analyse af stedets historie, en kortlægning af bygningsarven samt en bred interessentanalyse. Endelig peger udviklingsplanen på den videre proces for aktivering af Sornfelli, og PlanScape har også foretsået fase 2 af projektet.