top of page
  • Forfatters billedeThomas Tram Pedersen

NYT PROJEKT: Haderslev som den moderne garnisonsby

Opdateret: 19. jun. 2020

April 2020


PlanScape kigger i samarbejde med Haderslev Kommune nærmere på særligt kommunens militære kulturarv, som foruden den smukke gamle Haderslev Kaserne også omfatter Flyvestation Skrydstrup, et stort øvelsesterræn samt naturligvis Beredskabsstyrelsens Kaserne. Hertil kommer de mange dele af byens og kommunens områder, som rummer boliger, erhverv og infrastruktur, som er vokset frem som en konsekvens af den militære tilstedeværelse. Hvad er de centrale dele af denne kulturarv, og hvordan kan kulturarven udvikles, så den også fremover udført et aktive for kommunen?
Der er langt fra Haderslevs smukke gamle kasernebygning i udkanten af bymidten til Flyvestation Skrydstrups elementbyggerier fra 1950'erne.

Haderslev er en klassisk og stolt konge- og domby. Siden middelalderen har byen været én af de helt centrale byer i den sydligste del af kongedømmet og i Schlesvig-Holstein med sin domkirke, sin omfattende handel gennem havnen og hovedvejene og som garnisonsby. Men der er blevet længere mellem butikkerne, og der høres ikke nær så meget støvletramp i de smukke brolagte gader.


Haderslev Kommunes udvikling sker nemlig i høj grad omkring Vojens og Skrydstrup længere mod vest, hvor den væsentlige infrastruktur og industri findes. Her ligger også én af kommunens største arbejdspladser, Flyvestation Skrydstrup, som er i betydelig vækst, men som også sætter begrænsninger for udviklingen. Imens har byens smukke og traditionelle kaserne i udkanten af bymidten levet et vanskeligt liv og har adskillige gange været truet af lukning; kun terrortruslen holder den i live. Endeligt sidder Haderslev på mellemhånd mellem nord og syd i den regionsudvikling, som for alvor tager fart i disse år. Mod nord er Haderslev ved at blive koblet af Trekantsområdet med introduktionen af det Østjyske Bybælte, og mod syd har Haderslev som ærkedansk by altid vægret sig ved at orientere sig mod Flensburg/Hamburg og den stærke regionsudvikling, der finder sted der.

Haderslev er således på mange måder fanget midt i nogle trends, hvor udefrakommende aktører og tendenser sætter nogle klare rammer for byens udviklingsmuligheder, som kommunen må forholde sig til i sin strategiske planlægning. Det er generelle tendenser, som mange danske og europæiske byer kæmper med i disse år, og som ikke alle byer formår at tackle. Men gør Haderslev? 

Kunde: Private venture


Form: Studiet gennemføres som en større analyse af Haderslevs aktuelle planløsninger på grundlag af en række KPI'er indenfor bolig- og erhvervsudvikling, demografi og beskæftigelse, som netop er karakteristiske for lokaliteter med en stærk militær tilstedeværelse.


Tid: April-Juni 2020


Partnere: Studiet gennemføres efter aftale med Haderselv Kommune.86 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page