top of page

HISTORIEN PÅ VIHULA GODS

PlanScape rådgiver om bevaring og udforsker og formidler historien på Vihula Gods i Estland med danske rødder tilbage til 1226.

HISTORIEN PÅ VIHULA GODS

Vihula Gods ved den Finske Bugt i Estland er et helt unikt sted. Godsets historie kan føres helt tilbage til slutningen af 1100-tallet, og efter Valdemar Sejrs erobring af Estland i 1219, blev godset givet som len til én af Valdemars trofaste riddere; Odwarth von Lode.

I løbet af de sidste ca 10 år har godset gennemgået en omfattende og smuk restaurering og anvendes som et meget populært hotel, resort og konferencecenter som en del af Unique Hotels.

PlanScape hjælper Unique Hotels med at folde stedets 800 år lange historie ud og rådgiver om bevaringen og formidlingen af stedet.

Skærmbillede 2019-06-21 kl. 19.33.05.png
vihulalogo.png

ET GODS MED 800 ÅRS HISTORIE

Godset Vihula kan føre sin historie helt tilbage til den danske tid i Estland. Af Valdemar Sejrs estiske jordebog fra 1228 fremgår det, at godset var blevet givet som len til en ung dansk herremand, Odwarth von Lode, og riddergodset forblev i den danske families varetægt i de næste tre hundrede år.

Der er formodentlig stadig bygningsspor på godset fra den danske tid - herunder fra den borg, som von Lode formodentlig har fået bygget i første halvdel af 1200-tallet for at beskytte godset og de danske interesser. Det var ikke mindst relevant i 1270'erne, hvor von Lodes søn blev dansk vicekonge over Hertugdømmet Estland med sæde på Vihula Gods.

IMG_20190418_113725-kopi.jpg
IMG_20190418_114013[1].jpg

Godset Vihulas historie er på mange måder et stejlt af Estlands historie helt frem til idag. Efter den danske tid kom godset på tyske adelsfamiliers hænder; von Wrangel og senere familien von Schubert, som boede på godset og drev det helt frem til 1939.

Det store gods har ernæret sig ved landbrug og ved at udnytte godsets store skove til tømmer. Samtidig havde godset faktisk fiskerettighederne i farvandet ud for godset. Endeligt fik godset i starten af 1800-tallet et vodkadestilleri, som sikrede en god indtægt til godset.

Efter en periode som landbrugskollektiv i sovjettiden blev det stærkt forfaldne gods til sidst solgt til en dansk erhvervsmand, som siden har udviklet godset til hotel.

 

BYGNINGSBEVARING PÅ VIHULA

20190506_091253834_iOS 2.jpg

Da godset Vihula omkring år 2000 efter 500 år igen kom på danske hænder, var godset meget forfaldent. Flere af de smukke bygninger var faldefærdige, mens andre var bygget kraftigt om.

Den nye danske ejer besluttede at udvikle stedet til et luksushotel og kursted. Godsets mere end 30 bygninger er siden restaureret og videreudviklet med stor respekt for stedets historie, integritet og æstetiske fremtræden.

 

Godset fremstår derfor idag eksteriørt, som det så ud omkring århundredeskiftet, mens bygningerne interiøret er moderniseret til nye funktioner med stor respekt for deres historiske kvaliteter, som igen bliver bragt til live på elegant vis.

vihula5.jpeg
9689ce5_.jpg

PLANSCAPE OG VIHULA GODS

PlanScape har allerede gennem det sidste år løst en række forsknings-, formidlings- og rådgivningsopgaver for Vihula Gods.

 

Særligt udfolder PlanScape godsets lange historie gennem omfattende kildestudier. Historien vil blive formidlet i en bog og eventuelt en udstilling på stedet til de mange gæster, der året rundt besøger godset.

Samtidig rådgiver PlanScape godset omkring den videre udvikling af stedet med udgangspunkt i en bæredygtig balance mellem bevaring og forretning, der aktiverer stedets historie og samtidig giver stedet ny betydning.

Opgaverne forventes at vare frem til 2021.

VIHULA GODS - ÅRETS HISTORISKE HOTEL I EUROPA 2020

83827097_10218645587103997_5773696902193

Ved en festlig markering den 1. februar 2020 på W Hotel i Barcelona, blev Vihula Manor og Spa udnævnt til Historic Hotel Of The Year 2020 ved den prestigefyldte European Hotel Awards.

Prisen blev dels givet for en enestående hoteloplevelse i autentiske rammer og dels for den fantastiske renovering, som hotellet har gennemgået i de seneste 10 år, hvor godset er blevet transformeret fra en ruin til et luksushotel i international klasse.

Der er ved renoveringen lagt vægt på at udvikle stedet med stor respekt for dets historie og med fokus på både bygningernes og landskabets integritet og autenticitet. PlanScape bidrager til at sikre balancen mellem bevaring og udvikling, så stedet hele tiden har værdi for fremtiden med respekt for fortiden.

vihula6 kopi.jpeg

KONTAKT

PLANSCAPE

FÅ ET TILBUD

Kontakt os for en uforpligtende snak om, hvor PlanScape kan hjælpe din virksomhed eller få et tilbud på konkrete opgaver.

Læs mere om priser og aftaler

Email: info@planscape.dk
Tel:  +45 22 99 90 45

CVR38-25-92-53

Hvis du har spørgsmål eller ønsker at vi kontakter dig, kan du bruge formularen.

Tak for din mail! Vi svarer hurtigst muligt.

bottom of page